2016 Yılı Uluslararası Öğrenciler Akademisi Kapanış Programı

İstanbul Bilimler Akademisi (İBA)’nın Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile müşterek olarak yürüttüğü Uluslararası Öğrenci Akademisi kapanış programı 14 Ocak 2017’de yapıldı.

19 Mart 2016 tarihinde başlayan ve 20 haftadır devam eden program Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.

Kapanış töreninin açılış konuşmalarını İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Öğrenci Akademisi Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Abdüllatif Çeviker yaptı. Üç yıldır projenin yürütücü kurumu olan İstanbul Bilimler Akademisi adına teşekkürlerini sunan Çeviker, bu çalışmanın bir medeniyet projesi olduğunun altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Abdüllatif Çeviker  “İstanbul Bilimler Akademisi bilim dünyasına katkıyı sağlarken Türk-İslam dünyasının tarihsel ve kültürel birikimden de faydalanmaya özen göstermektedir. İstanbul Bilimler Akademisi eğitim ve araştırma faaliyetleri kapsamında ayrım gözetmeksizin hem yerli hem de yabancı öğrenciler için projeler yürütmektedir. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Uluslararası Genç Derneği ile ortak yürüttüğümüz bu proje alanında seçkin ve önde gelen bir proje olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.  Abdüllatif Çeviker bunun yanında Uluslararası Öğrenci Akademisinin hem siyaset, ekonomi, psikoloji, edebiyat, tarih gibi akademik seminerleri hem de akademi faaliyetleri, atölye çalışmaları, okuma grupları, tematik geziler gibi renkli zengin bir eğitim ortamında gerçekleştirildiğini belirtti.

uoa_1

Ardından konuşmalarını yapmak üzere İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülfettin Çelik kürsüye çıktı. Çelik öncelikle İstanbul Bilimler Akademisi’nin kuruluş sürecindeki vizyonundan bahsetti. Ve çeşitli istişareler sonunda İstanbul Bilimler Akademisi’nin akademik süreçlerde yüksek lisans, doktora yada daha sonra ilerleyen süreçlerde gençlere yardımcı olan, onlara akademik ilerlemelerinde destek olan bir vakıf olmasını kararlaştırdıklarını belirtti. İnsanlık tarihinin bazı zamanları çok yavaş ilerlese de bazı zamanları da oldukça hızlı aktığını ve 20. ve 21. yüzyılın ise çok hızlı akan bir çağ olduğunu belirten Çelik, “21. yüzyılın başında henüz daha 2013’de kurulmuş olan İstanbul Bilimler Akademisi 4 yıllık bir vakıf olarak her ne kadar akademik temelli duruşundan taviz vermese de gündelik hayatın ritminden olabildiğince o temele yaslanarak bir ölçüde uzak kalmayı yeğlese de ister istemez küreselleşmenin getirmiş olduğu akademi ile buluşan gündemlerle de kendisini bir takım yollar da bulmaya çabaladı” dedi. Ayrıca Çelik, 37 ülkeden 272 katılımcı öğrencinin yer aldığı20 hafta boyunca devam eden bu yoğun program sonunda 116 öğrencinin sertifika almaya hak kazandığını belirtti. Çelik konuşmasında misafir öğrencileri proje olsun ya da olmasın vakıf merkezine davet ederek son verdi.

uoa_2

Gülfettin Çelik’in ardından Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas kürsüye çıktı. Kavas bu özel programların sayılarının artması gerektiğini vurgulayarak başladığı konuşmasında Türkiye’de eğitimlerine devam eden Uluslararası öğrencilere yapılan hizmetin önemini vurguladı.

uoa_3

Hocalarımızın konuşmalarının ardından Uluslararası Öğrenci Akademisi İhtisas öğrencisi Mayada Kamal Eldeen lisansüstü düzeyinde temsili bir konuşma yaptı. Mayada; “Akademi sayesinde Türkiye’de farklı alanlardan hocalarla, akademisyenlerle tanışma fırsatı bulduk. Hocalarla ilişkilerimiz sadece akademik alanda değil dışarıda ilişkilerimiz devam ediyor bu benim için çok önemli. Bu yüzden Sudan’daki Türk öğrencilerin de bizim gördüğümüz bu misafirperverliği görmelerini çok isterim.” dedi. Mayada konuşmasına İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı’na ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığına teşekkür ederek son verdi.

Ardından yine Uluslararası Öğrenci Akademisi 2. Kademe öğrencisi Alim Djibrilla lisans düzeyinde temsili bir konuşma yaptı. Alim 2 yıl önce Fildişi Sahillerinde Türkiye’ye geldiğini ve her genç gibi yurtdışına seyahat etme, yeni insanlar tanıma, yeni kültürler tanıma gibi hedeflerini gerçekleştirdiğini belirtti. Alim ayrıca Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklarının sadece Türkiye’ye gelmeyi değil ayrıca Türkiye’ye adaptasyonu da kolaylaştırdığını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Gülfettin Çelik, Abdüllatif Çeviker ve Bülent Arı hocalarımız Uluslararası Öğrenci Akademisini başarı ile tamamlayan ilk üç katılımcımız olan Mayada Kamal Eldeen, Ramil Ahmadov, Azat Ovlyakulyyev’e sertifikalarını ve hediye tabletlerini takdim etti. Daha sonra Ahmet Kavas, Halil Kurt, Muhammed Tandoğan, Fehmi Yılmaz, Ali Tan hocalarımız öğrencilerimize sertifikalarını takdim etti.

Kapanış programımıza katılan bütün öğrencilerimize içerisinde kendi makalelerinin bulunduğu “Uluslararası Öğrenci Akademisi Sosyal Bilimler Yazıları” isimli kitabımızın yanında çeşitli hediyeler verildi.

Kapanış töreni toplu fotoğraf çekiminin ardından kapanış yemeğiyle birlikte son buldu.

uoa_4

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi