Tarih Metafiziği / Ayhan Bıçak

Tarih Metafiziği

Ayhan Bıçak

22 Mart 2014 Cumartesi

 

TARİH METAFİZİĞİ

22 Mart 2014 Cumartesi günü İstanbul Bilimler Akademisi’nde Genel Seminerler programına İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Bıçak konuk olarak katıldı. Bıçak programda “Tarih Metafiziği” başlıklı bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, tarihin sadece tarihçilik çerçevesinde değil farklı pencerelerden ele alınmasının gerekliliğine değinen Bıçak, bu noktada özellikle evren tasavvuruna açıklık getirmenin önemine işaret etti. Bıçak için, evren tasavvuru tarih düşüncesinde köken meselesine cevap veren en temel dinamiktir.

Bıçak’a göre tarih metafiziğinin konusu esas olarak insanın evrendeki konumunu açıklamaktır. Evren tasavvuru da, insanın evrende nasıl yaşayacağına ilişkin ana çizgileri tayin etmektedir. Bu konuda temel problemin kendilik bilinci olduğunu belirten Bıçak, kendilik bilincinin insanın kökeni, insanın sahip olduğu nitelikler ve insanın gayesine yönelik üç temel probleme ilişkin ilkesel önermelere işaret ettiğini dile getirdi.

Bıçak konuşmasında, tarih, tarihçilik ve köken meselesi bağlamında din ve siyaset eksenli iki kulvara ilişkin izlenimlerini de ortaya koydu. Bu iki eksenin tarihin konusunu sınırlandırıcı bir etki gösterdiğini ifade etti.

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi