İBA 2015 OSMANLI KÜLTÜR ve TARİHİ YAZ OKULU SONA ERDİ!

İstanbul Bilimler Akademisi (İBA)’nın 27 Temmuz-23 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu, kapanış programı ve sertifika töreniyle sona erdi.

İstanbul Bilimler Akademisi, ilkini 2013 yılında düzenlediği Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu projesinin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdi.

Yurtdışında, genel olarak Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, özelde Osmanlı ve Türkiye tarihi üzerine akademik çalışmalar yapan veya çalışmak isteyen yabancı lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik olarak düzenlenen yaz okulu, 27 Temmuz 2015 Pazartesi günü İstanbul’da başlamıştı.1.

İBA tarafından Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirilen proje, katılımcıların Osmanlı kültür ve tarihiyle ilgili gerekli araştırma becerileri, vizyon ve donanımı kazanmalarına destek olmayı amaçlıyor.

Yaz Okulu, Fas, İngiltere, Almanya, Kırgızistan, Filipinler, Endonezya, Belçika, Polonya, Arnavutluk, Mısır, İran gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 19 ülkeden 31 katılımcıya ev sahipliği yaptı.

2015 Osmanlı Kültür ve Tarihi yaz okulu programı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Yaz okulunda Osmanlı Türkçesi, Osmanlı Düşünce Tarihi,  Osmanlı Toplum ve Ekonomi Tarihi, Osmanlı Bilim Tarihi, Osmanlı Kültür Tarihi, Osmanlı Siyasi Tarihi, Modern Türkçe seminerleri verildi. Yaz Okulu kapsamında ayrıca Osmanlı Kültür ve Tarihi için temel menzil noktaları olan arşiv, kütüphane ve müzelere geziler düzenlendi.2.

Proje kapsamında gerçekleştirilen bu eğitim ve gezi etkinlikleriyle Türk-Osmanlı tarihi üzerine araştırma yapacak öğrencilerin Türk- Osmanlı Tarihine ilişkin doğru ve sağlıklı bir bakış açısı, bilgi ve teknik donanım kazanmaları hedeflenmekte.

Ayrıca Türkiye ve Osmanlı Tarihi üzerine sunulacak bu eğitim ve gezi etkinlikleri etrafında öğrencilerin araştırma süreçlerinde karşılaşmaları muhtemel sorunlara çözüm önerilerinin sunulması ve öğrencilerin eğitim/öğretim hayatlarının verimli hale getirilmesi amaçlanmakta.3.

Dört haftalık programın ardından, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde kapanış programı ve sertifika töreni düzenlendi.4.

Kapanış programında konuşan İstanbul Bilimler Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülfettin Çelik, bilginin her yerde olduğu günümüz dünyasında, bilginin ait olduğu medeniyet ve kültür havzası içerisinde sağlıklı bir perspektifle anlamlandırılmasının önemine işaret etti. Çelik, bu bağlamda Osmanlı Kültür ve Tarihi yaz okulunun özellikle Türkiye ve Osmanlı’ya ilişkin bilginin sağlıklı bir yaklaşım, doğru bir metodoloji ve kuşatıcı bir vizyonla ele alınması sürecine değerli bir katkı sunduğuna dikkat çekti.6.

Programda söz alan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çiçekler,  yaz okulunun bir taraftan yurt içi ve yurt dışı araştırmacılar arasında akademik işbirliği ve etkileşimin geliştirilmesine zemin hazırladığını; diğer taraftan ortak bir gelecek vizyonu etrafında sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumları arasında kurumsal işbirliği kültürünün gelişimine katkı sağladığını ifade etti.Projenin iştirakçi kurumlarından Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ise kapanış programında, bugün dünyada “adalet, paylaşım ve bir arada yaşama” konusunda küresel bir sorunun yaşandığını belirtti. 5. Bülbül, bu sorunların aşılmasına ilişkin geliştirilecek çözüm modelleri konusunda Türkiye-Osmanlı kültürünün önemli bir ilham kaynağı sunduğuna dikkat çekti. Bu noktada Türkiye-Osmanlı kültürünün dünyaya sağlıklı bir şekilde tanıtılmasına hizmet eden programların kritik bir önem taşıdığını dile getirdi.

Kapanış töreni, yaz okuluna katılan misafir öğrencilere katılım sertifikalarının takdiminin ardından geçilen yemek programıyla sona erdi.8.

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi