Osmanlı’da Kitap Dünyası ve Sahaflık / İSMAİL ERÜNSAL

Genel Seminerler programının bu haftaki konuğu “Osmanlı’da Kitap Dünyası ve Sahaflık” başlıklı konuşmasıyla Prof. Dr. İsmail Erünsal’dı. Erünsal konuşmasında Osmanlı düşünce ve kültür dünyasının karakteristik özelliklerinden bahsetti.

Osmanlı’da Kitap Dünyası ve Sahaflık

İsmail ERÜNSAL

29 Kasım 2014 Cumartesi / Saat 14.30

 

Genel Seminerler programının bu haftaki konuğu “Osmanlı’da Kitap Dünyası ve Sahaflık” başlıklı konuşmasıyla Prof. Dr. İsmail Erünsal’dı.

Erünsal konuşmasında Osmanlı düşünce ve kültür dünyasının karakteristik özelliklerinden, bu konuda arşivlerde saklı derin mirastan bahsetti. Erünsal, bu bağlamda Osmanlı kültür dünyası içerisinde kitap ve kütüphanelerin önemine, ayrıca bu konuda yönetimin izlediği politikalara değindi. Osmanlıların Arap coğrafyasında vakıf kütüphanelerini muhafaza edip zenginleştirdiğini ifade eden Erünsal, Osmanlı sultanlarının mağlup ettiği hükümdarların özel kütüphanelerine el koyduğunu ve İstanbul’a getirttiğini, fakat feth edilen yerlerdeki vakıf kütüphanelerine dokunmadıklarını ifade etti. Hatta Tanzimat döneminde Mithat Efendi gibi devlet adamlarının, kimi vakıf kütüphanelerini belli başlı Arap şehirlerinde oluşturulan merkez kütüphanelerine taşıdığını ve bu şekilde sahip çıktığını belirtti.

İsmail Erünsal konuşmasının son bölümünde kendi ilmi geçmişinden hareketle, katılımcılara yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası akademik araştırmalarla ilgili öneri ve tavsiyelerini dile getirdi.

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi