ULUSLARARASI ÖĞRENCİ AKADEMİSİ PROGRAMI

1. Türkiye ve Uluslararası Öğrenci Akademisi 

Türkiye’nin son on iki yıllık tarihi, siyasetten ekonomiye, hukuktan bilime, hemen her alanda, son derece önemli dönüşümlerin yaşandığı tarihsel bir dönem. Söz konusu zaman dilimi, tarihsel gelişmelerin yanı sıra düşünce biçimi, anlayış ve vizyon itibariyle de önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemi ifade ediyor. Şüphesiz bu anlayış ve vizyon değişikliğinin yaşandığı alanların başında kültür ve eğitim alanı geliyor.

Türkiye, kültür ve eğitim anlayışındaki bu vizyon değişikliğiyle, yükseköğretim kalitesindeki artışla ve aynı zamanda sahip olduğu tarihi, kültürel zenginliğiyle yabancı öğrencilerin yüksek eğitimlerini yapmak istedikleri bir merkez haline gelmiştir. Ülkemizin köklü eğitim geçmişinden de güç alan bu merkezi konumla bağlantılı olarak Türkiye’de farklı kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları, ülkemizde yükseköğretim gören yabancı öğrencileri muhatap alan, onların çok yönlü gelişimini önemseyen projeler geliştirmektedir.

Bu kurum ve kuruluşlar, yurtdışı öğrencilerin bulundukları üniversiteye, şehre, toplumumuza, kültürümüze yakınlık kazanması; akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi; Türkiye kültür ve medeniyeti ile Türkiye’nin küresel vizyonu hakkında bilgilendirilmeleri maksadıyla kültürel ve bilimsel bir ortamın oluşturulmasına yönelik bir program takip etmektedir.

2. İBA ve Uluslararası Öğrenci Akademisi

Türkiye’nin ayrıca bölgemizin ve dünyanın bilimsel ve kültürel birikimine katkı sağlamayı amaçlayan ve bunu yaparken evrensel standartların yanı sıra Türkiye’nin kendi tarihi ve toplumsal dokusu, medeniyet ve kültür birikimi, bilgi ve düşünce ikliminden beslenen bir sivil toplum kuruluşu olarak İstanbul Bilimler Akademisi (İBA), yurt içi öğrencilerin yanı sıra yurtdışından gelen öğrencilere yönelik projeler yürütmektedir.

Bu çerçevede İstanbul Bilimler Akademisi, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile müşterek olarak 22 Mart – 7 Haziran 2014 tarihleri arasında “Yurtdışı Öğrenciler İçin Akademik ve Sosyal Gelişim Programı” düzenlemiştir.

Bu noktada İBA hazırladığı özgün bir içerikle, yurt dışından gelen uluslararası öğrencilerin ülkemizin sosyal hayatına adapte olmalarını sağlamak; akademik, sosyal ve kültürel donanımlarını güçlendirmek ve ülkemizi-tarihimizi-kültürümüzü-dünyaya bakışımızı doğru tanıtmak üzere etkin, çok yönlü bir eğitim programı gerçekleştirmiştir. İBA programda uluslararası öğrencilere kültürel, sanatsal, bilimsel, akademik düzeyde sahanın uzmanı öğretim üyelerinin verdiği akademik derslerle önemli bir destek sağlamış ve bu alandaki boşluğu bilimsel yaklaşımlarla dolduracak bir eğitim faaliyeti yürütmüştür.

3. İBA ve Programın Ana Hatları

“Yurtdışı Öğrenciler İçin Akademik ve Sosyal Gelişim Programı”mız, Anadolu ve Avrupa Yakasında olmak üzere Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nin Haliç ve Küçük Çamlıca Kampüslerinde gerçekleştirilmiştir.

Bu programa 60 değişik ülkeden 400 yabancı uyruklu öğrenci katılmıştır.

Programa 10 farklı üniversiteden 55 öğretim üyesi destek vermiştir.

Akademik nitelikleri üst düzeyde olan bu etkinlikte 192 seminer yapılmıştır. Lisans ve lisansüstü olarak iki farklı içeriğe sahip olan seminerlerin başlıkları şu şekildedir:  “Klasik İslam Düşüncesi”, “Çağdaş Türk Düşüncesi”, “Siyasi Tarih”, “Uluslararası İlişkiler”, “İktisat (tarih)”, “Türk İslam Mimarisi ve Sanatı”, “Klasik Türk İslam Sanatları”, “Geleneksel Türk Musikisi”, “Klasik Türk Edebiyatı”, “Dil-Düşünce-Kültür”, “Modern Türk Edebiyatı”, “Batı Düşüncesi”, “Yeni Türk Edebiyatı”.

Bu seminerler, “384” saat sürmüştür.

Bu seminerlerde Türkiye’nin tarihi ve düşünsel derinliği, kadim kültürel havzası, sanatsal zenginliği, siyasi ve toplumsal özellikleri, iktisadi birikimi öğrencilere aktarılmıştır.

Programda ayrıca misafir öğrencilerin kendi ülkelerinin kültürel birikimleri, tarihi derinlikleri, düşünsel zenginlikleri etrafında çoğulcu ve ortak bir kültür-eğitim iklimi oluşturulmuştur.

4. Program Sonrası Kazanımlar

Projemiz sayesinde yurt dışından gelen öğrenciler:

•   Ülkemizin kadim tarihini, kültürünü, sanatını, edebiyatını, gelenek ve göreneklerini, düşünce zenginliğini yani kısaca ülkemizi bugüne taşıyan temel özellikleri yakından tanıma fırsatı buldu.

•   Ülkemizin “kültür”, “dil ve edebiyat”, “siyaset ve ekonomi”, “sanat ve estetik” alanlarındaki perspektifini görme ve tanıma imkânına sahip oldu.

•   Ülkemizin alanında nitelikli öğretim üyeleri ile tanışıp onların bilgi ve birikimlerinden faydalanarakileride ihtiyaç duyacakları bilgi ağına kolayca ulaşma imkânı buldular.

•   Ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin birer fahri elçisi olacak bu öğrencilere, ülkemizin ön yargılardan uzak ve doğru bir şekilde tanıtımı sağlandı.

•   Bu projeye katılan öğrencilerbu projeyle, öncelikle akademik eğitim hayatlarında vedaha sonra da hayatlarının her safhasında rahatlıkla kullanabilecek bir bilgi ve düşünce iklimiyle buluştular.

•   Ülkemizde eğitim gören diğer yabancı öğrencilerle tanışarak bilgi ve deneyimlerini birbirlerine aktarabilecekleri uygun bir ağ ve ortam oluşturuldu.

•   Yerli ve yabancı öğrencilerin birbirleri ile tanışmaları sağlandı ve bu sayede de karşılıklı olarak doğru ve etkili iletişim kanalları açılmış oldu.

 

[wzslider]

 

 

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi