ULUSLARARASI ÖĞRENCİ AKADEMİSİ TAMAMLANDI

IMG_0638İstanbul Bilimler Akademisi’nin Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile müşterek olarak düzenlediği Uluslararası Öğrenciler Akademisi kapanış programı Haliç’te gerçekleştirildi.

Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilere yönelik olarak 22 Mart-7 Haziran 2014 tarihleri arasında düzenlenen akademinin kapanış programı,  katılım belgesi takdim töreni ile yapıldı.

60 farklı ülkeden 400’ü aşkın yabancı uyruklu öğrencinin katılım gösterdiği akademinin kapanış programı 7 Haziran Cumartesi günü Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Programa Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, YÖK Başkan Vekili Yekta Saraç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman, Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Osman Şimşek’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve araştırmacı-öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasında İstanbul Bilimler Akademisi (İBA) Yönetim Kurulu Başkanı Gülfettin Çelik, bir sivil toplum kuruluşu olarak İBA’nın bu organizasyonla Türkiye’nin “çoğulcu küresel vizyonuna” ve “kültürel diplomasi” perspektifine akademik düzeyde mütevazı bir katkı sağladığını belirtti.

Programda kısa bir selamlama konuşması yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, içinden geçtiğimiz dönemde Türkiye’nin uluslararasılaşma sürecinden, uluslararası düzeyde çoğulcu bir perspektife sahip etkin bir aktör olma sürecinden geçtiğini ifade etti. Bu süreçte kültürel diplomasinin, kültürlerarası etkileşimin önemine; üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının bu noktada üstleneceği dinamik role dikkat çekti. Uluslararası Öğrenci Akademisi programıyla İBA’nın bu kültür diplomasisine önemli bir katkı sağladığını belirtti.IMG_0585

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül ise konuşmasında, bugün dünyanın önünde duran en büyük sorunun çoğulculuk, çok kültürlülük ve işbirliği sorunu olduğuna işaret etti. Dünya bugün çok kültürlülük kriziyle karşı karşıya diyen Bülbül, farklı kültürlerin bir arada yaşaması konusunda derin bir tarihi birikime sahip olan Türkiye’nin, çok kültürlülük vizyonuyla dünyaya barışçıl bir çözüm sunabileceğini ifade etti. Ve bu noktada dünyanın farklı ülkelerinden, farklı kültürlerinden yüzlerce, binlerce öğrencinin bir araya geldiği, tanıştığı, kaynaştığı Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, uluslararası öğrencilerin yer küre üzerinde “kültürel ve ekonomik işbirliği”, “daha adil ve barış dolu bir dünya” vizyonunun inşasında önemli bir rol üstleneceklerine dikkat çekti. Bakan İşler, konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün burada Türkiye ile köprüler kuracak, kültürel, ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkileri geliştirecek yüzlerce kararlı, genç profesyoneller görüyorum. Sizler ülkelerinizdeki gönüllü elçilerimizsiniz. Şundan da emin olun ki, dünyanın neresine giderseniz gidin Türkiye Cumhuriyeti elçilikleri sizin de elçilikleriniz sayılır. Bir merhabanızla, yurt dışındaki temsilciliklerimizi, Yunus Emre Enstitülerimizi, TİKA ofislerimizi, iş adamlarımızı, gönüllü sivil toplum kuruluşlarını ve tabii ki orada yaşayan vatandaşlarımızı sohbet arkadaşı olarak bulabilir, karşılaşacağınız muhtemel sıkıntılarınızda kapılarını çalabilirsiniz. Kısacası dünyanın dört bir yanında yaşayan yaklaşık 6 milyon Türkiyeli hemşehriniz var. Evet, burada öğrenciydiniz. Mezun olduğunuzda artık sizlerle meslektaş olacağız, iş ve yatırım ortaklıkları kurup ülkelerimizin ekonomik kalkınmasına birlikte katkılar sağlayacak, artı değer üreteceğiz. En önemlisi daha yaşanabilir, daha adil ve barış dolu bir dünya için mücadele eden dava arkadaşları olacağız. Kısacası yeni bir dünyanın inşası için birlikte yapacak daha çok işimiz var.”

ProgramIMG_0531ın sonunda İstanbul Bilimler Akademisi tarafından Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül’e projeye desteklerinden ve programa katılımlarından dolayı plaket ve hediye takdim edildi.

Programda ayrıca uluslararası öğrenciler adına temsili konuşmalar yapıldı.

Program sonunda kapanış ve teşekkür konuşmasını İBA Başkan Yardımcısı Mustafa Çiçekler yaptı. Çiçekler konuşmasında Doğu duygu ve düşünce evreninin “daha yaşanabilir, adil bir dünya” için zengin bir miras taşıdığına işaret etti.

Program öğrencilere sertifika takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından verilen kokteylle sona erdi.

 

 

[wzslider]

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi