Darbelerin Toplumsal Maliyeti Paneli Yapıldı!

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Yükseköğretim Kurulu tarafından “Darbelerin Toplumsal Maliyeti” konulu panel düzenlendi. İstanbul Bilimler Akademisi (İBA)’nın de iştirak ettiği panele farklı üniversitelerden rektörler, akademisyenler, araştırmacılar katıldı. Panele ayrıca İBA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülfettin Çelik, başkan yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çiçekler,  YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç katıldı.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ve iş adamı Avni Çelik panelist olarak yer aldı.

5Panelde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’de yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal sorunlar istişare edildi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, darbelerin aslında bir şok hali olduğunu ve geleceğe dair karamsarlık getirdiğini ifade ederek, bu karamsarlıktan kurtulmak noktasından en çok destek alınacak unsurun akademik dünya olduğunu aktardı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ise, darbelerin toplumlar üzerinde çok karmaşık maliyetleri olduğunu belirterek, en büyük sorunun ekonomide görüldüğünü, onu sosyal ve kültürel alanın takip ettiğini belirtti.

Türk halkının 15 Temmuz’da demokratik seçimle gelen hükümetin yanında yer almasının büyük anlam ifade ettiğini dile getiren Ekren, “Darbelerin maliyeti elbette olacak. Zaten olması için yapılan bir süreç. Devam eden bir süreci bir şekilde başka bir platforma taşıma süreci. Darbelerin olumsuzluklarını önlemek için Türkiye’nin performansı ve kapasitesini artıracak ulusal bir tasarım sürecinin, toplumun tüm paydaşları tarafından inşa edilmesi gerekiyor. Bu hem darbelerin maliyetini azaltacak hem de kültürel ve toplumsal bağı güçlendirecektir. Bunun için de şirketlerin merkezde olduğu, buna ilaveten finans kurumları, nitelikli işgücü ve bunları koordine edecek kamu otoritesi etraflı bir ekonomi programının geliştirilmesi zorunludur” diye konuştu.

4

İş adamı (Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı) Avni Çelik, 15 Temmuz darbesine kadar Cumhuriyet tarihindeki diğer darbelerin kamu vicdanında az da olsa bir taraftar bulduğunu ancak 15 Temmuz’un çok menfur bir yanı olduğunu ve toplumun hiçbir kesiminden destek görmediğini söyledi.

İş dünyasının darbe girişiminden olumsuz etkilendiğini anlatan Çelik, “Bunlara rağmen biz hala ayaktayız. Bu kadar kötümserlik içinde işin iyi tarafını görüyor ve geleceğe gülümseyerek bakıyorum. Birlik ve beraberliğimizi korursak, Türk insanının çalışkanlığına güvenirsek ve hedefe kilitlenirsek, bu ülke 15 Temmuz darbe girişiminin etkisinden kurtulup ayağa kalkacaktır.” ifadesini kullandı.

Panel sonrasında konuşma gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç, darbenin iş ve akademik dünya tarafından ele alınmasının konunun daha iyi kavranmasını sağladığını ifade etti.

Saraç, YÖK olarak, nitelik bilgi ve insana büyük önem verdiklerini, nitelikli bilginin üretilmesi için yeni düzenlemeler yaptıklarını vurgulayarak, nitelikli iş gücünün üretilmesi ve bunun da sanayiye aktarılması yönünde birtakım girişimleri olduğunu söyledi.

Üniversitelerde üretilen bilginin sanayiye, endüstriye aktarılması noktasında girişimlerine dikkati çeken Saraç, şunları kaydetti:

Buhranlı bir dönemden geçsek de ümitsizliğe kapılmamamız gerekiyor. Her bir kurum ve şahıs, üzerine düşen asli görevi yerine getirmelidir. YÖK olarak, bilginin daha nitelikli olmasına ve bilgi üretmeye odaklanmalıyız. Özel sektörün yatırımlarına devam etmesi lazım. Bizim bu iki şeyi nasıl entegre edeceğimize çalışmamız lazım. Türkiye’ye bu şekilde yararlı oluruz.”

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi