OSMANLI KÜLTÜR VE TARİHİ YAZ OKULUNU TAMAMLADIK!

İstanbul Bilimler Akademisi (İBA) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu kapanış töreniyle sone erdi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle gerçekleşen yaz okulu kapsamında, Osmanlı – Türkiye Tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten 15 ülkeden 25 araştırmacı öğrenci, Osmanlı – Türkiye kültür ve tarihiyle yakinen tanışma fırsatı buldu.

Endonezya, ABD, Ukrayna, İtalya, Bosna, İngiltere, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Macaristan, Yunanistan, Lübnan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fas gibi ülkelerden gelen ve Osmanlı üzerine akademik çalışmalar yapan öğrenciler, proje kapsamında Edirne, Bursa ve İstanbul’da hem eğitim fırsatı buldu, hem de düzenlenen gezilerle tarihe dokunma imkânı yakaladı.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu projesinin kapanış töreninde ise duygulu anlar yaşandı. Türkiye’yi çok sevdiklerini dile getiren öğrenciler Osmanlı – Türkiye kültürünü, bu büyük kültürel zenginliği, yakından tanımaktan duydukları mutluluğu paylaştı.

Kapanış programına Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve İBA mütevelli üyesi Yard. Doç. Dr. Fahri Solak’ın yanı sıra pek çok akademisyen teşrif etti.

“GELECEK VAAT EDEN ÇALIŞMALAR”

Kapanış töreninde konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, yaz okulu projesinde hayat vadeden, bilim vadeden insanların bir araya gelip tanışmasının çok değerli olduğuna dikkat çekerek, ”Bu anlamda Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu’nun çok değerli çalışmaların önünü açacağını düşünüyorum,” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ise konuşmasında, “Osmanlı kültürü çok büyük ve derin bir kültür. Bu kültüre hâkim olabilmek için birçok dil ve dine hâkim olmak gerekiyor. Birçok bilgiye hâkim olmak gerekiyor,” diyerek Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu projesinin bu yolda açılmış değerli bir kapı olduğuna dikkat çekti.

“HEYECAN VE UMUT VERİCİ PROJELER”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fahri Solak ise, 15 ülkeden değişik disiplinlerde çalışan arkadaşları bir araya getiren bu faaliyetin verimli bir şekilde sonuçlandığına inandığını belirterek, bu ve benzeri projelerin devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da, “İstanbul Bilimler Akademisi’nin bu ve daha başka çok heyecan verici projelerine biz de şahitlik ettik. Bunun mutluluğu ve huzuru içerisinde üniversite olarak elimizden ne katkı geliyorsa bunu yapmaya her zaman hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ben bu tür çalışmaların devam edeceğinden eminim.” diye konuştu.

“YENİ BİR MEDENİYET İNŞASI İÇİN…”

Programda konuşan İstanbul Bilimler Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülfettin Çelik, “Biz, İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı olarak, insanoğlunun 21.yüzyılda yeniden inşa etmek zorunda olduğu yeni bir medeniyet, yeni bir insanlık anlayışına, karınca kararınca yüksek lisans ve doktora düzeyinde, öncelikle akademik alanda sınırlı olmak kaydıyla bir katkıda bulunabileceğimiz düşüncesiyle böylesi bir yolculuğa çıktık. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu, bizim iki yıllık tecrübemizle inşallah daha da ötelere taşımak isteyeceğimiz bu bilgi oluşumuna bir katkı sağlayacaktır,” dedi.

[wzslider]

 

 

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi