Yabancı Araştırmacılar İçin İleri Seviye Osmanlı Türkçesi Paleografya Dersi ve Semineri

Fehmi YILMAZ

Son yıllarda, Osmanlı İmparatorluğu’nun coğrafî sınırları içerisinde yer alan bölgelerdeki gelişmelerle birlikte başta Ortadoğu olmak üzere Balkanlar, Akdeniz, Karadeniz, Kafkasya ve Kuzey Afrika tarihi çalışan araştırmacılar için İstanbul, önemli bir merkez haline geldi. Bu nedenle Doğudan Batıya, Güneyden Kuzeye birçok ülkeden bilim insanı, çalışma konularının temel kaynaklarına ulaşmak amacıyla İstanbul’daki arşiv ve kütüphanelerde kısa veya uzun süreli bulunma ihtiyacı duymakta.

 İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı (İBA), kuruluş amacına uygun olarak Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu işbirliği ile iki yıldır “Osmanlı Kültür ve Tarihi Yaz Okulu” programı düzenliyor. Yirmi farklı ülkeden 45 yabancı genç bilim insanının katıldığı programda, katılımcıların ihtiyaçları göz önüne alınarak temel araştırma becerilerini geliştirmeleri amacıyla Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi, Osmanlı Bilim Tarihi ve Osmanlı Kültür Tarihi derslerine yer veriliyor, ayrıca çeşitli atölye çalışmaları düzenleniyor.

İBA’nın yürütmüş olduğu bu faaliyetler sonunda ülkelerine dönen genç bilim insanları ile ilişki ve bağlantılar sürdürülüyor.

Bu kapsamda, çalışmalarını İstanbul’da devam ettirmek üzere başta TÜBİTAK bursu olmak üzere çeşitli imkânlarla İstanbul’a gelen bilim insanlarının kendi talepleri üzerine çalışma alanları ile ilgili yeni bir “İleri Seviye Osmanlı Türkçesi ve Paleografya” programı başlatılmıştır. Bu program, sadece yaz okulumuza katılmış araştırmacılara yönelik olmayıp araştırma yapmak üzere ülkemizde bulunan bilim insanlarına da açık olarak yürütülmektedir. Programda, katılımcıların çalışma alanları ile ilgili kaynak araştırması, arşiv belgelerinin okunması ve değerlendirilmesi yapılmaktadır.

IMG_6089

© 2022 İstanbul Bilimler Akademisi